Ericssons Astronomi Förening

Medlemslogin

Besökare

Vi har 49 besökare och inga medlemmar online

EAF, Ericssons Astronomi Förening


- är en förening främst för anställda på Ericsson och pensionärer från Ericsson, med intresse för astronomi och rymdfart. Även andra astronomi-intresserade kan bli medlemmar genom ett associerat medlemskap.

I föreningen kan du:

  • träffa aktiva amatörastronomer.  
  • delta i våra aktiviteter,
  • utbyta kunskaper inom astronomi och rymdfart med andra likasinnade,
  • bli delaktig i föreningens verksamhet 

Historia

Föreningen bildades hösten 1985 av några anställda på Ericssons Tellusanläggning (TN). Föreningen utvecklade sedan program med aktiviteter för både vår och hösttermin, samt tog fram en föreningstidskrift som kom att kallas EAFnytt.

 

Föreningen fick en föreningslokal under år 1990 på TN. År 2004 flyttades den till Ericsson i Älvsjö (ÄL). Av kostnadsskäl tvingades vi lämna denna lokal under våren 2009. Utrustning har införskaffats allteftersom under åren och klubben äger nu ett flertal teleskop med tillhör. Vi har under åren haft möjligheter att utnyttja Gamla Observatoriet vid Odenplan via Stockholms Amatörastronomer, Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden via Kunskapsskolan, samt har nyligen fått möjlighet att anordna observationskvällar även på taket av Kista Science Tower i Kista.

 

Föreningen har ca 80 medlemmar. Föreningen har under åren fått ett brett kontaktnät bland andra amatörastronomiklubbar, professionella astronomer och andra personer inom astronomi och rymdfart.

Målsättning och aktiviteter

Föreningen är en ideell förening med målsättningen att främja astronomi- och rymdfartsintresset bland Ericssonanställda och pensionärer från företaget. Detta försöker vi göra genom att samla astronomi- och rymdfartsintresserade i föreningen – vilket möjliggör erfarenhetsutbyten - och genom att erbjuda ett vår- respektive höstprogram med olika aktiviteter.  
Dessa program kan innehålla:

  • Observationskvällar med teleskop där vi observerar olika himmelsobjekt som månen, planeter, nebulosor etc.
  • Föredrag om något ämne inom astronomi eller rymdfart – ofta med professionella astronomer eller andra kunniga föredragshållare. 
  • En vår- eller höstavslutning i en informell anda på någon plats med astronomisk anknytning.

Föreningen har en medlemstidning, EAFnytt, med målsättningen att distribuera denna fyra gånger per år till föreningens medlemmar. Medlemstidningen innehåller information om vad som händer inom föreningen, samt skrivet material med anknytning till astronomi eller rymdfart från föreningens medlemmar.

Utrustning

Föreningen äger ett antal högkvalitativa amatörteleskop av olika typ, alltifrån en stor 10-tum Meade LX200 GPS Schmidt-Cassegrain-teleskop, andra spegelteleskop samt refraktorteleskop, ett Coronado PST solteleskop, till en 9x63 Celestron fältkikare – alla inklusive tillbehör. 

 

Sök på hemsidan

Annons